Nieuw universitair sportcentrum

De Universiteit Leiden heeft ingestemd met de bouw van een nieuw sport- en tentamencentrum. Het nieuwe USC moet deel gaan uitmaken van het Entreegebied van het BioSciencePark en komt te liggen aan het centrale en groene nieuwe Campusplein, bij een studentenbuurtje met enkele honderden woningen, op een autoluw terrein, met winkels en andere voorzieningen nabij de ’schotel’ van de Gorlaeus Laboratoria. 

In 2012 werd het USC gerenoveerd voor een beperkte levensduur. Deze opknapbeurt loopt nu tegen zijn einde. Het huidige gebouw kan de groei van de nu ruim 10.700 sporters niet meer aan. Studenten maken graag gebruik van het ruime sportaanbod van het USC. Daarnaast vervult het USC, vooral van vrijdagavond t/m zondag, een sociale rol voor veel internationale studenten die komen sporten en socializen. De huidige fitnessruimte is te klein voor het aantal leden, de groepslessen puilen uit en het binnenklimaat is niet goed. Het sportcentrum is ook de belangrijkste tentamenfaciliteit. Echter, door de toegenomen vraag naar zowel sport als tentamenruimte, zitten beide elkaar nu in de weg. De verwachting is dat met het grotere USC ook alle tentamens gefaciliteerd kunnen worden.
 

Met de bouw van 8.000 vierkante meter aan binnen-sportfaciliteiten wordt het nieuwe gebouw ruim 1,5x groter dan het nu is. Het plan is om de fitness ruim uit te breiden. Niet alleen om de studenten te faciliteren maar ook om bedrijfssporters uit het BioSciencePark meer mogelijkheden te bieden om te sporten. Er komt een grote sporthal die aan huidige normen voldoet, een kleinere sporthal en natuurlijk kleinere sportzalen en yogaruimte voor de groepslessen. Deze ruimtes zijn tevens geschikt voor tentaminering.

De wens is ook om in het gebouw een klimwand en squashbanen te realiseren. 
De nieuwbouw moet plaatsvinden zonder de sportprogrammering en tentamenfaciliteiten te verstoren.