Optimale ligging

Leiden Bio Science Park is gunstig gelegen tussen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Luchthaven Schiphol is bereikbaar in 15 tot 20 minuten. Het park ligt naast het centrum van Leiden en Leiden Centraal Station en wordt van hieruit bediend met diverse buslijnen. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor de realisatie van een R-net verbinding tussen Leiden Centraal en Katwijk. Voor het autoverkeer is eind 2016 de ongelijkvloerse kruising in de Plesmanlaan (OBSP) gerealiseerd. Het park heeft hiermee een nieuwe toegang gekregen vanuit de belangrijkste stedelijke boulevard in de westzijde van de stad.

In 2022 wordt naar verwachting de Rijnlandroute opgeleverd. De Knoop Leiden West inclusief kruising met de Plesmanlaan is onderdeel van dit grootschalige infrastructurele project. Het betekent een verbeterde bereikbaarheid vanuit de Randstad.

Binnen het park is inmiddels een begin gemaakt met de Groene Hartlijn waarmee de ontsluiting voor fietsers en voetgangers verbetert.

 

Met een omvang van ongeveer 110 hectare behoort het LBSP tot de grotere campussen in ons land. Iets minder dan de helft van dit oppervlak is openbaar gebied. Het park is langgerekt en gelegen in een omgeving die steeds verder verstedelijkt. Door zijn omvang, vorm en ligging speelt het park ook een rol in het functioneren en in de beeldvorming van de regio. Een grote verscheidenheid aan woongebieden, hoogwaardige bedrijvigheid en landschappelijke rijkdom komen hier bij elkaar. Met meer dan 400.000 inwoners binnen een steeds hechtere vorm van regionale samenwerking begint het zogenaamde Hart van Holland steeds meer betekenis te krijgen in de Randstad.